Älg · Okategoriserade

Älgskav med potatismos och rostade rödbetor

Tråkväder ute, regn och rusk men temperaturen är hög här i norr, med tanke på att det är november. Jag hade ingen lust att gå ut idag, istället gjorde jag en farsdagsmiddag som passar bra när man har älgjägare i familjen. Älgskav är enkelt att göra när man som vi har en skärmaskin, istället för att förfrysa fingrarna lägger man det fortfarande frysta älgköttet i skärmaskinen och snabbt har man skav.

Det här är min variant:

ca 400 g älgskav
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
smör och olivolja till stekning
salt och svartpeppar efter smak

2-3 dl grädde eller mjölk och grädde blandat
1/2 köttbuljongtärning
1/2 dl rött vin
1-2 msk soja

Bryn skav, lök och vitlök tillsammans i smör blandat med olivolja, salta och peppra.Låt steka en stund. Tillsätt grädde, köttbuljongtärning och rött vin. Låt koka tillsammans tills skaven är mör och fin. Smaka av med soja, salt och peppar.

Rostade rödbetor

3-4 rödbetor
1/2 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
salt och peppar
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin

Skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Hetta upp olivoljan och lägg i rödbetsklyftorna. Stek tills de fått lite färg. Sänk temperaturen och strö över vitlökshacket eller pressa vitlöken över. Salta och peppra. Tillsätt timjan och rosmarin. Rosta tills rödbetorna är lätt bruna.

Servera med potatismos, gärna mandelpotatis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s