Älg · Vilt

Älgfilé med potatisgratäng och sås på sandsopp

Enkelt är oftast det godaste. Älgfilé tycker jag blir allra godast med vanlig potatisgratäng. I det här receptet är det såsen som gör rätten lite extra god.

Älgfilén bryner jag först i stekpanna, salt och peppar förstås. Jag steker oftast i smör blandat med oliv- eller rapsolja. Sedan sätter jag i en termometer, det är viktigt att hålla koll på graderna annars kan man förstöra filén helt, blir temperaturen för hög blir den torr och tråkig, till och med seg. Jag brukar låta den steka tills termometern visar 57 grader, lägger in den i folie för att hålla varm då går graderna upp till 59-60 och då är den medium. Denna gång stekte jag i gryta på spisen, men ibland steker jag i ugnen, beror på vilka tillbehör som ska serveras.

Potatisgratäng har väl de flesta tillagat och har kanske egna recept. Mitt recept är för fyra personer. 10-12 potatisar skivas, skiva också en purjolök och riv 2 vitlöksklyftor. Smörj en ugnsform. Varva potatis och lök, salta och peppra. Häll över grädde blandat med standardmjölk, ca 5 dl(2 dl grädde + 3 dl mjölk). Riv över 2-3 dl  västerbottensost  och grädda i ugnen(200 grader) tills potatisen är mjuk och gratängen känns krämig.

Svampsås(av sandsopp)

På hösten brukar jag plocka sandsopp och torka i svamptorken. Sandsoppen blir fantastiskt god när den torkas, färsk är den inte alls lika god. Självklart kan man använda annan svamp t ex. kantarell, trattkantarell, smörsopp eller karljohan.

Jag gör oftast såsen ”på känn”, men man kan utgå från följande:

1-1,5 dl torkad svamp blötlägger man i ca 20 minuter. Finhacka under tiden schalottenlök eller purjolök och riv 1 vitlöksklyfta. Fräs sedan svampen i ca 30 g smör, lägg i löken och låt den fräsa med en stund, lite svartpeppar på. Strö över ca 4 msk  vetemjöl, späd med ca 5 dl vätska , jag brukar ta 2-3 dl grädde och resten svampspad och vatten. Tillsätt gärna lite grönsaks, svamp eller kalvfond, kanske 1-2 msk, smaka av så det inte blir för salt. Tillsätt gärna lite rött vin eller cremé fraiche för att få lite syra, det går också bra med gelé eller lingon. Låt den puttra några minuter, Smaka av med salt och peppar, kanske lite soja om man vill ha mer färg på såsen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s