Okategoriserade

Åkerbärslikör

Åkerbär är så norrbottniskt som det kan bli (landskapsblomma till och med), men ett lite omständigt bär – både att plocka och att rensa framför allt. Därför är det bra att åtminstone slippa ett av momenten  som då så klart bli rensningen. Det är även lite svårt att hitta och det är stört omöjligt att få information om var detta guldkorn växer för ingen vill dela med sig av hemligheten. Men om man lyckas hitta några bär så kan man exempelvis passera bären och hälla över glass – mycket gott – eller som i detta fall göra en uppskattad likör.

Jag har gått igenom min kära mammas receptsamling och de är inte helt lätt att tyda på grund av att hon ofta stenograferade texten. Varför? ingen aning men antagligen så gick det fortare. Jag kan dock inte tyda dessa texter och eftersom kära mamma inte längre är med oss så har jag ingen som kan berätta. Så jag har tagit ett annat recept och hoppas att resultatet är lika gott som mammas.

Recept

(från http://ingerssagor.blogspot.se/)
  1. Åkerbär
  2. Socker
  3. Okryddat brännvin

Gör på detta viset

Ta en glasflaska och fyll på med åkerbär tills halva flaskan är fylld. Fyll den andra halva av flaskan med socker. Häll i brännvinet. Låt brännvinet flyta ner och fyll på tills det inte går i något mer. Ställ flaskan mörkt och svalt i ungefär 4-5 veckor. Vänd på flaskan några gånger i veckan så att sockret löser sig. När likören är klar så silar du bort bären.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s