Vi testsmakar!

Ekologiskt & Närproducerat från Norr

En av våra förhoppningar med denna sida är att kunna nå och visa upp alla underbara produkter som produceras från vår vackra övre del av landskapet tillsammans med trevliga recept och annat man mår gott av. Och gissa om jag blev glad när min make kom hem med denna present från sin givmilde arbetsgivare, för det är ju just detta vi söker efter och vill visa upp. Det vill säga en massa härliga och vackra produkter, som är ekologiskt odlade och tillverkade här uppe i norr.

Det är från tre tillverkare- Pesula Lantbruk och Gårdsbutik , Pudas gården och Skogsbärsfröjd.

Jag längtar att få testa dessa men just nu så blir det bara en presentation till att börja med. Recept och smakning kommer lite senare.

 

Pesula Lantbruk och gårdsbutik

Lantbruket drivs av Per Pesula som är mjölkbonde och rybsoljeproducent. Hans gård ligger i Kukkola i Tornedalen, en lite bit från Haparanda.

På detta lantbruk odlas rybs som är besläktat med rapsen. Anledningen är kort och gott att rapsen inte hinner mogna på dessa breddgrader vilket rybsen gör.

Lantbruket är anslutet till KRAV vilket gör oljan ekologisk. Å det gillar vi ju! Lite finurligt så påstås området vid polcirkeln ha en extra månad eftersom solen även lyser på sommarnätterna vilket gör att grödorna växer och frodas nattetid. Enligt Per ger detta en speciell karaktär till grödorna och en smakupplevelse.

Pudasgården – gårdsglädje från Tornedalen

Pudasgården ligger i byn Armasjärvi ungefär en mil utanför Övertorneå. Gården drivs av Bengt och Päivi. Gården har drivits av Bengts familj sedan 70-talet och utvecklats genom åren. Gården tillverkar flertalet produkter – Mathantverk – med Svarta vinbär som huvudgröda. Exempel på produkter är saft, marmelad, gelé, sylt, glögg och torkade produkter.

 

Svarvinbärsgelé – en av många trevliga produkter som gården erbjuder

 

Skogsbärsfröjd

Skogsbärsfröjds affärsidé är att utveckla ekologiska och KRAV-märkta skogsbärsprodukter som är både nyttiga och delikata.

Lotta som är en av tillverkarna håller till  i den lilla norrbottniska byn Puoltikasvaara. De tillverkar på sin gård med utsikt över sjön Soutujärvi med lågfjället Avvakko i bakgrunden. Bären är plockade i Norrbotten, norra Lappland, i midnattssolens land. Produkterna är ekologiska och KRAV märkta.

 

”Rabarbersirapen är ett utsökt tillbehör till bland annat ost och kex, glass och efterrätt. Den är söt och smakrik.”

 

Blåbärsglöggen är drickfärdig och avnjutes varm.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s