Dessert · Efterrätt · Okategoriserade

Svärmor Tuulas Klappgröt

Jag måste erkänna att detta var min första gång som jag åt klappgröt på ”riktigt”.  Har ett minne av att jag provsmakade någon gång för länge sen när jag sommarjobbade på ett äldreboende och det serverades klappgröt till efterrätt. Min svärmor Tuula kunde inte tro det var möjligt, men jag få väl skylla på att jag inte varit någon efterrättsentusiast eller att jag bott söderut en period, eller helt enkelt att vi aldrig åt det hemma när jag växte upp. Min första tanke var att  är detta en efterrätt eller snofsig frukost?! För det är lite av en blandning för min del, den är ju egentligen kall mannagrynsgröt med lingonsaft som äts med mjölk eller kanske grädde… ja hur som helst så var det inte så tokigt, lite syrligt och fluffigt och med ett rån på sidan om så blev det en trevlig och framför allt färgglad dessert.

Rånen köpte jag på en julmarknad av en dam som bakat dem själv, men det kex som man tycker om passar hur bra som helst!

Recept 6-8 portioner

  • 1 liter lingon
  • mannagryn (beroende på hur mycket vätska det blir så följer du anvisningen på baksidan av grynpaketet)
  • 2 dl socker
  • 1.5 liter vatten
  • 2-3 msk vaniljsocker

Gör på detta viset:

Koka bären i 1 1/2 l vatten i ungefär 30 minuter tillsammans med socker, mosa bären lite under tiden de kokar
När bären har kokat klart så silar du bort skalet så bara saften är kvar i pannan

Mät upp rätt mängd mannagryn till mängden vätska som är i kastrullen. Häll i grynen och koka ihop som när du gör vanlig mannagrynsgröt.

När gröten kokats färdigt häller du upp den i en stor skål och låt kallna
När gröten svalnat tar du en elvisp och vispar upp gröten tills den ljusnar, ca 3 minuter. Vispa i vaniljsocker och smaka av.
Nu är klappgröten klar, häll upp i fina skålar och servera med något krispigt som ett rån eller kaka samt lite mjölk eller en klick grädda på toppen om man önskar!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s