Bröd · Vi testsmakar!

Kalix tunnbröd

Det finns en lite skröna om att när ryssarna var på intåg från Finland så märkte de att brödet blev tunnare och tunnare ju närmare Kalix de kom och när de såg tunnbrödet så  utbrast de att de inte kommer ta ett steg till ifall brödet blir ännu tunnare om de fortsätter gå söder ut. Vet inte hur mycket sanning det ligger bakom den historien men helt rätt  – brödet är tunt.

Det finns så många olika varianter av tunnbröd och man får väl helt enkelt testa sig fram för att hitta en favorit både när det gäller smak av kryddning och textur.

Vi har valt att testa Kalix tunnbröd helt enkelt för att den bakas i Kalix. Det innehåller korn och är en spröd och krispig variant av tunnbröd och har god kryddning. Jag gillar denna sort skarpt. Den skiljer sig från min favorit som alltid varit Gene som är en lite mjukare variant av hårt tunnbröd och har inte samma knapriga känsla. Antagligen för att man vuxit upp med Gene här hemma och inte haft förstånd att prova på andra sorter i tunnbrödshyllan.  Helt rätt helt enkelt!

♥ ♥ ♥ ♥ 4/5


 

Det bästa med tunnbrödet är att det går att göra så mycket. Vissa rätter är mer märkliga än andra. Jag har exempelvis inte lyckats övertyga min man som kommer från Stockholm eller min svägerska från Skåne att ”skinkblöta” är något man kan längta efter så att snålvattnet rinner ur mungipan.

Blöta, för dom som inte vet är tunnbröd som legat i spadet från när man kokat skinka som man toppar med äkta smör (så klart) och skinka. Det är mest konsistensen som min man näst intill känner sig äcklad av och kanske inte smaken.

Det finns flera varianter av Blöta – vid älgjakten är det inte ovanligt att man gör Älgblöta vid köttsoppskokningen. Då lägger man tunnbrödet i spadet och så smör på. Mums! När vissa har uppesittarkväll innan julafton men glögg har vi i vår familj som tradition att samlas och äta Blöta när skinkan är kokt.

Nu för tiden är det kanske inte lika vanligt att man kokar skinkan utan köper färdigkokt men då är det ju så smidigt att man kan köpa spadet i en ”korv” i butiken. Funkar lika bra enligt min mening.

En annan rätt med tunnbröd som jag kommer ihåg från när min mormor levde var att göra så kallad ”smolla”. Misstänker att ordet helt enkelt kommer från att man smular ner tunnbröd i filen.

Min mormor använde långfil men jag tycker det har lite märklig konsistens så jag väljer heller vanligt fil. Sen kommer finessen – det vill säga – man lägger på halstrad saltströmming på toppen av allt. Kan låta märkligt men det är något med den syrliga smaken från filen och det supersalta smaken från fisken som passar så bra ihop. Halstrad strömming kan man lätt göra själv eller köpa exempelvis på torget i Kalix under helgen. Det är svårt att undgå den doft som sprider sig eftersom denna man som säljer strömmingen halstrar den på plats. Strömmingen går att köpa i butiken och är inlagd i en saltlag. Det är viktigt att skölja strömmingen i vatten innan halstringen eftersom det är våldsamt salt. Sen halstras den lite knaprigt. Delikatessen är rommen enligt vissa men jag vet inte om jag håller med.

Tunnbröd passar bra till flera fiskrätter. Och till vissa av rätterna går det knappt att vara utan tunnbröd. Exempelvis halstrad sik eller rökt/ugnsstek lax. Det finns även en mjuk variant och används till tunnbrödsrulle eller kanske surströmming. Surströmming är gott på tunnbröd med färskpotatis, hackad lök och gräddfil.

Så det är bara att testa sig fram och prova lite olika varianter för skojs skull!

 

 

En reaktion till “Kalix tunnbröd

  1. Vi har fått levererat Kalixtunnbröd till Karins skafferi i Uppsala, men den butiken har upphört och vi norrbottniska emigranter undrar om vi hittar nåt mer ställe som säljer tunnbrödet? Mvh Olle Fredriksson mob. 0707-498308

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s