Okategoriserade

Naturen som läkande kraft

I Norrland och Norrbotten som vi bor och lever i finns alla möjligheter att uppleva den storslagna naturen från kust till fjäll och att naturen har en läkande kraft är väl ingen nyhet. Det som är roligt är att det har börjat uppmärksammas och forskas en hel del om naturens påverkan på människan runt om i världen. På SLU i Umeå inom området skog och hälsa forskar man om den boreala skogen som finns här i norr.

I dag lever vi i ett samhälle som ställer höga krav som ger oss lite tid för återhämtning. Kroppens stresshormoner får jobba hela tiden, vi har tider att passa, ständig brådska, krav på jobbet, färre anställda som ska göra mer jobb, sjuka barn, hämtning och lämning på på förskola och skola, aktiviteter efter skola och arbete. Listan kan göras väldigt lång. Många går på högvarv dagligen hela tiden och befinner sig i ett ständigt beredskapsläge. Det kan pågå i månader och år. Allt detta kan leda till ett påverkar hela kroppen negativt och kan också leda till ett försämrat immunförsvar. Stress i sig är inte så farligt bara man har tid till återhämtning. Det är här naturen kommer in.

När jag själv är i naturen känner jag ett stort lugn, går i egna tankar, slappnar av och andas, lyssnar på skogens ljud, när det är vinter knarrar snön under mina fötter och just nu när det är riktigt kallt är luften klar och frisk. Jag föredrar ändå sommaren med allt fågelkvitter, vårt fantastiska ljus här i Norrbotten och självklart en mildare temperatur.

 

Det man har kommit fram till i forskningen är just att de flesta känner ett stort lugn, harmoni, en kravlöshet, rofylldhet och trygghet. Man kan vara och behöver inte göra, man kan släppa tankarna och kraven och kan ta in naturen med alla sinnen.

När man vistas i naturen är det inte bara knoppen som mår bra utan även kroppen. Både Anneli och jag(Lotta) har värkproblematik och upplevelsen är att man glömmer sin smärta en liten stund när man är ute i naturen, sedan kan man få sota för det efteråt men det är värt det.

Det här var en parentes, men en ganska viktig sådan, för kropp, knopp och god mat hör i hop och allt detta kan man få i det härliga norr. Jag kommer säkert att återkomma till ämnet framöver.

DSC_0393

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s