Fläsk

Hannas kroppkakor

Palt är kanske det man framför allt förknippar med Norr men när jag växte upp gjorde mormor även kroppkakor – dock från enbart kokt potatis och ingen råriven.  Även om kroppkakor och palt råkar vara min favoriträtt enda sedan jag var liten så går det ju inte hem hos alla… min make exempelvis. Jag får väl skylla på att han inte kommer här uppifrån men det är liksom en öm tå att trampa på hos mig när man talar illa om denna fantastiska degklump! Därför blev jag så glad när min kompis Hanna – som ursprungligen kommer från Skåne  men som flyttat hit upp – berättade att hon skulle försöka sig på att laga kroppkakor för första gången. Hon har inte alltid gillat denna maträtt men den har liksom vuxit hos henne och tycker nu att det är gott. Men det är ju lite så ibland och jag kan känna igen mig i det, för det var på samma sätt för mig när jag började äta sushi.

Recept 4 portioner

 • 750 g fast potatis
 • 3 äggulor
 • 1 tsk salt
 • ca 3 dl vetemjöl (för lös deg ger för lösa kroppkakor så ta hellre lite för mycket än för lite)
 • 4-5 hg rimmat sidfläsk
 • 1 gul lök

Gör på detta viset:

 1. Hacka lök och sidfläsk. Stek ihop – gärna kvällen innan
 2. Skala och koka potatisen
 3. Pressa potatisen och låt den svalna
 4. Blanda i ägg och mjöl i potatisen och knåda ihop till en deg
 5. Dela degen i lika stora bitar. Gör en boll och platta ut. Lägg i sidfläskblandningen. Vik ihop och forma till en boll så fläsket hamnar mitt i bollen
 6. Koka upp vatten. Koka kroppkakorna i ca 10-15 minuter beroende på storlek. Kroppkakorna är klara när de flyter upp till ytan.
 7. Servera med smör (helst skirat) och lingonsylt och extra stekt sidfläsk eller bacon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s