Nöt

Tjälknöl

Påsken är här och maten förbereds. Hemma hos hos träffas största delen av familjen för att äta påskmiddag tillsammans. Tyvärr är inte alla här eftersom de bor söderöver. Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades. Receptet och tillagningen är superenkelt men som sagt, det tar minst 15 timmar beroende på hur stor köttbit som används. Med lite planering går det galant! Jag använde nötkött men det blir mycket bra med älgkött också.

 Recept 6-8 personer

 • ca 1 kg nötkött (exempelvis innanlår eller fransyska)
 • 1 liter vatten
 • 1 dl salt
 • 2 msk socker
 • 2 msk krossade enbär
 • 1 st lagerblad
 • 2 tsk krossad svartpeppar (jag använde olika sorters peppar)

Gör så här:

 1. Frys in köttet. Lägg den frysta köttbiten på galler längst ner i ugnen. Ställ en plåt under gallret. Slå igång ugnen på ca 100 grader. Efter ett par timmar, när köttet inte längre är genomfruset sticker du inte en stektermometer, När köttet är 65 grader (efter ca 8-10 timmar beroende på storlek) ät köttet färdigt. 
 2. Gör en saltlag – Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
 3. Lägg köttet i en skål och häll över lagen. Täck med folie och ställ svalt i ca 4-5 timmar.
 4. Skär upp i tunna skivor och servera på buffébordet eller varför inte till en potatisgratäng.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s