Bakning

Banan- och blåbärskaka

Jag har haft ett långt uppehåll då viljan att laga och baka har funnit men kroppen har sagt ifrån. Nu tar jag över rodret och även om kroppen säger nej så säger jag ”jo men visst vi provar”. 

Så jag börjar med att mjukstarta med en underbart god banankaka som är spetsad med lite blåbär och lime.

Jag avskyr att kasta mat och när bananerna blir så där brunsvarta och lagom motbjudande passar de utmärkt till denna kaka. Bakning är lite som kemi och man kan inte improvisera hur mycket som helt men byta ut och till viss del lägga till går hur fint som helst. Idag var en sådan dag. Söndag – slappardagen….absolut ingen lust att åka in och handla utan i ställe kika på vad kylen och skafferiet har att erbjuda. Slut på ströbröd.. ingen fara.. hittade några trasiga skorpor i botten av påsen som ingen ändå kommer förbarma sig över. Några snabba tryck på stavmixern och vips har jag ett utmärkt ströbröd att bröa formen med. Ingen mjölk men dock havremjöl så det går lika bra. Jag valde att hälla lite lime över blåbären då det är en rätt så söt kaka vilket bananerna bidrar till och det blev rätt bra.

Kom ihåg att även halvsunkiga bananer går bra att ta vara på!

Recept

 • 50 g smör
 • 2 ägg
 • 2 dl socker (jag tog hälften muscovadosocker för att jag tycker det blir gott, men det är valfritt!)
 • 3 dl mjöl
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2 del bakpulver
 • 0.5 dl mjölk (jag använde havremjölk)
 • 1 tsk kanel
 • 2 övermogna (allmänt sunkiga) bananer
 • 1 dl blåbär
 • 3 msk saft från lime (lite rivet skal kan också blandas i)

Gör så här:

 • Smält smöret och ställ åt sidan
 • Vispa ihop äggen och sockret så det blir lite pösigt.
 • Blanda samman mjöl, kanel, vaniljsocker och bakpulver. Blanda samman med äggvispet.
 • Häll limen över blåbären. Låt stå en liten stund.
 • Häll i mosade baner, blåbär, mjölk och smör. Bröa en form och häll i smeten.

Grädda mitt i ugnen ca 40-50 min på 175 grader.

2 reaktioner till “Banan- och blåbärskaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s