Bakning

Farmor Mays Marängtoppade Rabarberpaj

Rabarberna kan man lita på oavsett om vädret är bra eller dåligt. Tyvärr är jag ganska dålig på att ta vara på denna grönsak, oftast hamnar den i frysen och sen ligger den kvar där till nästa sommar. Men idag när jag satt och bläddrade i farmors gamla kokbok så hittade jag ett gammalt utklipp från någon damtidning där detta recept fanns med. Såg gott och lätt ut så då testade jag denna!

Recept (5-6 portioner)

Pajdeg
3 del mjöl
125 g smör
1 msk socker
2-3 msk iskallt vatten

Fyllning
800 g rabarber
1/2-1 dl strösocker
(1 msk potatismjöl)

Maräng
4 äggvitor
6 msk socker

Gör så här:

Blanda mjöl, socker kallt smör och kallt vatten till pajdegen, gärna i en matberedare. Låt degen vila 30 minuter i kylskåpet. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Picka pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10-15 minuter i 175 grader.

Skölj rabarberna och skär dem i fem ca långa bitar. Lägg dem i en ugnsfast form varvat med socker. Ställ in i ugnen tillsammans med pajskalet och låt sockret smälta i ca 10 min.

Ta ut formen med rabarber och strö över potatismjölet och rör om försiktigt så att inte alla rabarberbitar går sönder. Häll rabarberna i pajskalet.

Vispa äggvitor och socker till en maräng. Spritsa ut marängen (vilket jag inte kunde göra då jag inte hade en spritspåse hemma) och ställ in i ugnen på 200 grader tills marängen får lite färg. OBS! Håll koll för det kan gå i en rasande fart!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s