Bakning

Finska julstjärnor

Oj det var verkligen länge sedan inspirationen flödade och inläggen skrevs på denna sida, men det kanske vänder nu! Min mat/bakningsinspiration brukar höjas vid juletid. Det finns så många roliga nya recept att prova på men även gamla trogna recept som bara är ett måste i vårt hus. Ett av dessa recept är frasiga julstjärnor med plommonkompott i mitten. De är inte så fasligt jobbiga att göra heller om man som jag, kör den bekväma varianten och använder redan färdig smördeg… För mitt nya motto är att kunna känna jul-ro och njuta i stället för att stressa. Det hade varit ändå mindre stressande att be min svärmor att baka men idag kände jag att det skulle bli roligt att försöka.

Recept (16 st)

  • Färdig fryst eller inte fryst smördeg.

Plommonkompott
* 300 g torkade plommon
* 2 dl vatten
* 3 msk strösocker
* 1-2 tsk vaniljsocker

1 st ägg till penslingen

Gör så här:

Klipp eller skär de torkade plommonen i mindre bitar och lägg i en kastrull. Häll på vatten och strösocker och sjud på svag värme ca  minuter. Häll i vaniljsockret och mixa ihop med stavmixer. Låt kompotten kallna innan den läggs på smördegen!

Jag satt och kikade i en gammal kokbok och hittade en beskrivning på hur man konstruerar dessa stjärnor och det underlättade faktiskt!

Alltså..

Steg 1

Kavla ut smördegen till en rektangel med måtten 32cmX32 cm.  (En del recept har måtten 28×28).

Steg 2

Mät upp och skär ut rutor med måtten 8×8 cm. Skär sedan i varje hörn. (jag visar på bilden nedan)

Steg 3:

Lägg en klick av plommonkompotten i mitten på varje utan och börja sedan vika in kanterna som den ritade bilen ovan visar.

Sista steget är att pensla med uppvispat ägg.

Grädda på 225 grader mitt i ugnen ca 10-15 minuter beroende på ugnen och tjockleken på smördegen. Men de ska gräddas tills de är puffiga och har fått fin färg!

Toivottavasti se maistuu hyvältä!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s