Bakning

Saffranskaka

Boken ”Sju sorters kakor” är en klassiker. Mitt exemplar är från 1985 så den har några år på nacken men jag vet att den har funnits betydligt längre än så och det finns säkert nyare också. En favorit som jag brukar baka i december är Saffranskakan, i boken står det att den var prisbelönt 1984 och jag förstår varför.

DSC_0417

 

När jag bakade denna kaka hade jag slut bakpulver och jag var en bra bit ifrån en affär. Jag vispade äggen så det blev riktigt pösigt. Det gick jättebra ändå den blev hög och fin. Den blir snyggare om man använder en rund form men god är den oavsett.

Saffranskaka Ugnstemperatur 175 grader

  • 200 g smör
  • 1 pkt saffran(1/2 g)
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en form. Smält matfettet och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel gärna med en sockerbit. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjölet med bakpulver och rör ned i smeten. Häll ned i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

Sikta eventuellt över florsocker när kakan ska serveras.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s